Hajléktalanokkal a Hajléktalanokért

A Hajléktalanokkal a Hajléktalanokért kezdeményezés fő célja hajléktalan emberek helyzetének javítása. Az egyetemista fiatalokból álló tapasztalt önkéntes projektcsapat központi feladatának tűzte ki, hogy egy több szakaszból álló projekt megvalósításának keretében segítsen a fedélnélkülieken. Elérhetőségünk: 3h.projekt@gmail.com

Friss topikok

Nescafé 3in1-Effekt pályázat

2011.11.28. 18:09 HHHszerk

A videó:

http://nescafe3in1-effekt.hu/projekt/042dac1119

 

A pályázat teljes anyaga megtekinthető ezen a linken:

A Nescafé 3in1-Effekt pályamű

Elérhetőség: Lamatsch Roland: 06-30-610-6449, email cím: hajlektalanokert@hotmail.com

 

Csapatunk központi célja egy olyan projekt megvalósítása, amely hathatós segítséget nyújt társadalmunk egyik leghátrányosabb helyzetű csoportjának, a hajléktalanoknak. Emellett irányadó számunkra az önkéntes kultúra fejlesztése Magyarországon, amely egy hatékonyan működő civil szféra alapjainak hordozója lehet.

Miről is szól a Hajléktalanokkal a Hajléktalanokért Projekt? Elsősorban arról, hogy hiszünk benne, hogy a hajléktalanok sorsának javulása éppen az ő kezükben van. Ahhoz azonban, hogy ezt felismerjék magukban, segítségre van szükségük, amit mi, az önkéntesekkel karöltve facilitátorként funkcionálva megadhatunk számukra.

Hogyan? Megtanítjuk őket tanítani. Egy olyan mentor-rendszert építünk ki körükben, amelyben egymásnak adhatják át a karriermenedzsmentből újonnan megszerzett tudásukat segítő tevékenységük által. A hajléktalanok megtanulják, és a későbbiekben továbbadják azokat a készségeket, amelyek a sikeres szociális boldoguláshoz elengedhetetlenek, mint az önéletrajzírás vagy álláskeresés és emellett a gyakorlatban ki is próbálják magukat mint önkéntes munkavállalók.

2011 januárjában fogalmazódott meg bennünk először az ötlet, hogy fiatal egyetemistákként időnkből és lehetőségeinkből adódóan szinte kötelességünk a társadalmi szerepvállalás. Ennek különféle formái közül, azért választottuk éppen a hajléktalanok társadalomba való visszaintegrációjának elősegítését, mert talán semelyik másik létforma nem különbözik olyannyira a miénktől, mint az Övék. Míg nekünk, egyetemistáknak családunk vagy társadalmi kapcsolataink által a megélhetés és a lakhatás biztosítva van, és tele vagyunk a jövő által kínált lehetőségekkel és motivációval, addig a hajléktalanok számára nemcsak az jelent bizonytalanságot, hogy este hol hajthatják álomra a fejüket, hanem jövőképük is reménytelennek és kilátástalannak tűnik.

VÁRT EREDMÉNYEK

Mindenekelőtt azt reméljük, hogy sikerül egy olyan mentorrendszert kiépítenünk, amely hozzá járul a tagok szellemi jóllétéhez és a munkaerőpiacon való sikeres elhelyezkedéshez. A hatásváltozást három féle módon kívánjuk felmérni:

a)     A „mentorokkal” mélyinterjút veszünk fel a projekt végén, hogy miképp élték meg az elmúlt időszakot személyiségfejlődésük és képesség-fejlesztésük szempontjából

b)     A Pszichológiai Jóllét Kérdőívet veszünk fel a kurzusok elején és végén mind a „mentorokkal” mind a kurzusokon résztvevő hajléktalanokkal; így követhetővé válik a kurzus jóllétre gyakorolt hatása kvantitatív módon is.

c)      A kvalitatív és kvantitatív eszközök mellett, két olyan objektív mérőszámot is kívánunk mérni, amelyben a projekt sikeressége megmutatkozik. Az egyik, a „mentorok” munkához jutásának, a másik a kurzust elvégzők álláshoz jutásának utánkövetése. Ezekben a mérőszámokban meg fog mutatkozni a tréningek és kurzusok gyakorlati jelentősége és vélt sikeressége.

Várakozásaink szerint minden mérőszámba javulás fog bekövetkezni, ami a projekt hatékonyságát támasztaná alá. Emellett úgy véljük, hogy a program segíteni fog a hajléktalanoknak szociális készségeik fejlődésében, valamint empátia-készségük növekedésében. Ez hozzájárulhat az egymás közti kapcsolatok továbbépítéséhez, valamint azok kiterjesztéséhez a többségi társadalom felé, ill. a „mentorok” esetében a szociális munkások helyzetének megértőbb kezeléséhez sajátélményük révén. A projekt egyik fő hozadéka lehet, hogy a „mentor” szerepet betöltő hajléktalanok sorsa valóban pozitívabbá fordul, mivel megtapasztalhatják a felelősségteljes és segítő munka előnyeit, motivációval és gyakorlati készségekkel gazdagodhatnak.

Összességében véve azt várjuk a projekttől, hogy a hajléktalanok és a fiatal önkéntesek közti együttműködés elősegítésével egy olyan kapcsolatot sikerül létrehoznunk 2012-ben, a nemzedékek közti szolidaritás uniós évében, amely mindkét félnek egyaránt tanulságos és építő jellegű. Meggyőződésünk, hogy projektünk képes megvalósítani kitűzött céljainkat, azaz az esélyegyenlőség, az oktatás és a hátrányos helyzetű csoportokkal való foglalkozás integrációját a fiatalok közös összefogásával.

                               Hajléktalanokkal a Hajléktalanokért Projektcsapat

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hajlektalanokert.blog.hu/api/trackback/id/tr133415890

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása