Hajléktalanokkal a Hajléktalanokért

A Hajléktalanokkal a Hajléktalanokért kezdeményezés fő célja hajléktalan emberek helyzetének javítása. Az egyetemista fiatalokból álló tapasztalt önkéntes projektcsapat központi feladatának tűzte ki, hogy egy több szakaszból álló projekt megvalósításának keretében segítsen a fedélnélkülieken. Elérhetőségünk: 3h.projekt@gmail.com

Friss topikok

„100-as helyett egy lépés”

2011.09.11. 14:36 HHHszerk

Gondolatok a hajléktalanság miértjéről és mikéntjéről

 

Eleve gyanús, ha valaki megmondja, mit hogyan kéne csinálni. Megszólal bennünk a figyelmeztető és kissé talán hiú hang: Már miért is tudná ő jobban? Aztán mégis meghallgatjuk, hátha lesz benne valami. Most én is valami hasonlóra vállalkozom. Vitaindítóan fogom megfogalmazni, hogy mit is lehet tenni azért, hogy javítsunk a hajléktalanok helyzetén. Nem kell, hogy egyetértsenek, nem kell, hogy megfogadják, de hátha lesz benne valami. Valami hasznos. Egyfajta gyakorlati kalauzt próbálok nyújtani, ami akkor válik igazán használhatóvá, ha az olvasó ötleteivel és erejével párosul.

Azokban a pillanatokban, amikor van időnk sajnálkozni egy-egy utcán megpillantott hajléktalanon, gyorsan dobunk egy kis aprót a poharkájába, hogy lelkiismeret furdalás nélkül tudjuk megtenni a következő lépéseket. Rutinosabb nagyváros-lakóként már inkább hümmögve nyugtázzuk, hogy nem adunk egy fillért sem, hiszen úgyis biztosan alkoholra vagy cigarettára költené az illető.

Meg merem kockáztatni, hogy tudom, mi fut ilyenkor át a fejükön, kedves olvasók. Nem azért, mert gondolatolvasó lennék, vagy annak szeretném feltüntetni magam, hanem azért mert jómagam is számtalanszor elgondolkodtam ezen. Miért lettek ezek az emberek hajléktalanok? Talán nem tanultak eleget? Vagy lusták voltak dolgozni? Rosszkor voltak rossz helyen?

De nézzünk csak e kérdések mögé! Ér az bármit is ha választ kapunk rájuk? Ha megtudjuk, hogy azért került utcára, mert elvesztette a munkáját és elhagyta a felesége? Ha a személyiségében találunk indokot, azonnal megnyugszunk, mert kijelenthetjük, hogy az ő hibája volt. Ha inkább a körülményeit látjuk az oknak, akkor kicsit elsajnálkozunk. Keressük egyfolytában a felelőst. De meg kell értenünk, hogy mindez csak arról szól, hogy magunkat, a saját lelkünket megnyugtassuk e meddő gondolatkísérletekkel.

Pár perc erejéig, arra kérném a mostanra valószínűleg feltüzelt olvasót, aki haragszik e sorok írójára, amiért az meg akarja mondani, hogy mit gondol és hogyan viselkedik, hogy tartson még velem pár percig e gondolatárammal sodortatva.

Hónapokon át járt a fejemben, hogy mi az, ami megkülönböztet egy átlagembert a hajléktalanoktól. Amiért kissé másképp haragszunk rájuk, mint a gazdagokra vagy bármilyen szélsőségesnek ítélt csoportjára társadalmunknak. Úgy véltem, hogyha rátalálok erre a válaszra, akkor megtalálom a módot is, ahogy segíteni lehetne nekik. Néhány társammal nekifogtunk a tapasztalatgyűjtésnek. Számos menhelyt, hajléktalanok számára különféle szolgáltatást nyújtó ellátó helyet látogattunk meg. Ezután következett az utca. Több órás beszélgetések hajléktalanokkal és szociális munkásokkal, akik nálunk sokkal tapasztaltabbak a kérdésekben, amikre válaszokat kerestünk.

És találtunk egy választ. Lehet persze, hogy több válasz is van a miértekre, de had osszam meg Veled, kedves olvasó (akit most már bátran merek tegezni, mert elég bizalmas viszonyba kerültünk így az együtt gondolkodás folyamán), hogy mire jutottam jómagam. Egy szóban kifejezve: motiváció. Pontosabban ennek hiánya. A hajléktalanok motivációi ugyanis jelentős változáson mentek át. A tudomány szerelmeseként elnézést, hogy nem mutatok most azonnal kutatási eredményeket, mellyel alátámasztanám ezt az elgondolást, de ezért most, kedves olvasó, bocsáss meg nekem. Figyelj most arra, mit diktálnak az intuícióid és személyes tapasztalataid. Az enyémek azt, hogy a hajléktalanná vált személyek motivációi elhomályosodnak. A bizonytalan visszaút a társadalom perifériájáról nem túl bíztató. Ha pedig nem látjuk a céljainkhoz vezető utat, akkor szép lassan alábbhagy a motiváció, és szokássá válik a bolyongás. A szokás pedig, mint ahogy azt megtanultuk, nagy úr.

Mivel azt ígértem, hogy nem csak a véleményemmel foglak fárasztani kedves olvasó, rátérek végre arra, hogy mit is lehetne tenni, ha változtatni szeretnénk. Adnunk kell. Motivációt adnunk. Ez persze így megfoghatatlan, én pedig azt ígértem, hogy gyakorlati kalauzt nyújtok, nem efféle elméleti maszlagot.

Hogyan tudunk hát motivációt adni? Odafigyeléssel. Az odafigyelés pedig különféle cselekvésekben ölthet formát. A bolt előtt folyton látott hajléktalan Pista bácsitól kérdezzük meg a tél közeledtével, hogy kérne-e egy meleg pokrócot. Kérdezzük meg a dugóban hozzánk közeledő kissé csapzott hajléktalan hölgytől, hogy érzi magát ezen a füllesztően meleg napon. Ez többet fog neki jelenteni mint 100 forint, amit lerázásképp a kezébe nyomnánk. Mert ha több ember részéről is megérzik a figyelmet, újra teljes embernek érezhetik magukat, és ez a visszakapott méltóság igazi, belső motivációhoz vezethet. Sorolhatnék még ötleteket, hogy mivel éreztessük, hogy nekünk tényleg számítanak, de azt hiszem van neked is bőven. Így kérlek, oszd meg inkább velem és a közös gondolatáramlásunkba bekapcsolódó többi olvasóval, hogy miképp segíthetünk a mindennapokban. Hogy a rendszeres odafigyelésnek milyen formáit alkalmaztad már Te, ill. mit próbálhatnánk ki mi is.

Mert ha adunk, és teljes szívvel adunk, akár csak apróságot is, akkor a másik kapni fog. Talán éppen azt, amire a legnagyobb szüksége van. Motivációt. Erőt ahhoz, hogy változtatni akarjon és tudjon.

 

HHHOrsi

A bejegyzés trackback címe:

https://hajlektalanokert.blog.hu/api/trackback/id/tr73218004

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

HHHszerk 2011.09.17. 14:13:10

Ma a Ferenciek terén lévő Főzelékfaló előtt egy hajléktalan bácsi toporgott. Én nagyon éhes voltam, de mivel elég keveset eszem, ezért kb. a fele megmaradt a tányéromban. Úgy döntöttem, miért is kéne kidobni, ha valaki más is jóllakhat belőle. Így szóltam az úriembernek, hogy jöjjön és csatlakozzon. Örömmel fogadta el, és remélem azóta már jól is lakott vele. Szerintem jó ötlet az étel visszavitele helyett, ha becsomagoltatjuk és odaadjuk valakinek az utcán, aki láthatóan rászorul.
Egy Önkéntes

HHHszerk 2011.09.30. 01:40:17

Tegnap előtt a Móricz Zsigmond körtéri buszmegállóban megint észrevettem azt a hajléktalan urat, aki általában ott szokott ülni a falnak támaszkodva néhány holmival maga alatt és pipával a szájában. Miért kezdtem most el hozzá hirtelen beszélni? Azért, képzeljétek, mert egy alig pár napos kiscicát dédelgetett teles-teli szeretettel amit a tekintetében láttam. Megdicsértem a kiscicát, így valahogy könnyebben tudtam társalgást kezdeményezni vele. Nem tűnt furának. Persze a körülöttem állók rögtön felkapták a fejüket. Valami olyat csináltam ami mélységesen meglepte őket egy extrán-konformista szituációban. Aztán a buszról visszatekintve még láttam, ahogy kis cumis-palackból megitatja azt az ártatlan tüneményt. Hát nem paradoxon? Egy reményvesztett idős hajléktalan férfi, egy pici, élete kezdetén lévő lénnyel, aki előtt még annyi lehetőség áll. Szerintem nem paradoxon. Csak szeretjük feketén-fehéren látni a világot, mert így egyszerűbb. Holott a hajléktalanoknak ugyanolyan érzéseik vannak mint bárki másnak. Úgyhogy nekik is fáj ha semmibe veszik őket, ahogy mi is kényelmetlenül érezzük magunkat az olyan szituációkban. Az én javaslatom az volna, hogy merjünk pár kedves szóval közeledni a fedél nélkül élők felé, mert ők is örülnek, ha valaki figyelmet fordít rájuk.

Werekedős 2011.10.02. 07:04:40

@Werekedős:

Még egy frappáns ötlet. Lehetne a vendéglőkkel jótékonysági szerződést kötni. A tányérokon hagyott maradékokat nem a moslékos vödörbe öntenék, hanem visszaválaogatnák az erre a célra fenntartott ételtartó badéllákba, és zárás után menüként lehetne a hajléktalanoknak emberi gesztusként kiadagolni az éttermi ennivalót...

Csak egy ötlet...

Szeretettel: Werekedős :)

HHHszerk 2011.10.03. 00:19:28

@Werekedős: Sajnos, erre már több próbálkozás is történt, de eu-s szabályozások miatt ellehetetlenült ez a megoldás.
süti beállítások módosítása