Hajléktalanokkal a Hajléktalanokért

A Hajléktalanokkal a Hajléktalanokért kezdeményezés fő célja hajléktalan emberek helyzetének javítása. Az egyetemista fiatalokból álló tapasztalt önkéntes projektcsapat központi feladatának tűzte ki, hogy egy több szakaszból álló projekt megvalósításának keretében segítsen a fedélnélkülieken. Elérhetőségünk: 3h.projekt@gmail.com

Friss topikok

Előadások – az első lépések

2012.04.02. 23:22 HHHszerk

Projektünk második feléhez érve, hajléktalan mentoraink a BMSZKI Dózsa György úti Álláskereső Irodájában tartottak hajléktalantársaiknak egy 6 részből álló előadássorozatot. A 6 előadás során a tréningek alatt tanultakat adták át a hallgatóságnak, melynek legfőbb célja az volt, hogy a hajléktalanok illetve a tartósan munkanélküliek sikeresebben vegyék az akadályokat az álláskeresés útvesztőiben. Így az előadások témái a motiváció, az önéletrajzírás és állásinterjú voltak, melyeket gyakorlati foglalkozásokkal egészítettek ki mentoraink.

Az első előadás március 19-én 15:00-kor kezdődött. Izgatottak voltak mind a mentorok, mind az önkéntesek, hiszen most derütl ki, hogy mennyire tudják mentoraink átadni a tudást, illetve hogy mennyire lesz befogadó a hallgatóság. Gábor és István tartotta meg az első előadást, mely az álláskeresésről és az önéletrajzírás legfontosabb elemeiről szólt. Több, mint 10-en jöttek el meghallgatni az előadást, mely egyértelmű siker. Lassan de biztosan oldódott a hangulat és a tervezett két órás foglalkozásból három órás lett, hiszen a hallgatóság is megosztotta velünk tapasztalatit. Ekkor fogalmazódott meg bennem, hogy mennyire fontos egyrészt az, hogy a hajléktalanok hajléktalantársaiktól hallhatják az álláskeresés technikájának fortélyait, másrészt az, hogy interaktívvá tegyük az előadásokat, hiszen mindenki tanulhat a másiktól.

A második előadást március 21-én szerdán délelőtt Gyöngyi és Józsi tartotta. A témák a motiváció és az állásinterjú voltak. Magabiztos és lelkes mentorok, figyelmes és hálás hallgatóság. Kell ennél többet kívánni. A programon vannak visszatérő vendégek és új emberek is. A mai két óra is olyan gyorsan elrepült, hogy alig akartuk észre venni, hogy vége lett a foglalkozásnak. Egy újabb élménnyel, egy újabb tanulsággal gazdagodik az ember… És nemcsak a mentorok és a hallgatóság, hanem mi önkéntesek is!

A harmadik előadáson feltűnt tiszteletbeli mentorunk, Laci is; akinek sikerült már kikerülnie a hajléktalansorból, és biztos munkahellyel és albérlettel rendelkezik. Viszont Laci úgy érezte, hogy kötelessége segíteni társainak, hiszen nem is olyan rég ő is ugyanabban a cipőben járt, mint a többiek. És talán ez a legszebb a történetünkben. Hogy jelenlegi és volt hajléktalanok szeretnénk segíteni társaiknak. Megérte megvalósítanunk terveinket, hiszen nemcsak az önkéntesek lelkesedése, hanem a hajléktalanok motiváltsága is felbecsülhetetlen.

Az első héten közel húsz hajléktalanhoz jutottunk el, hatan pedig rendszeres hallgatói lettek előadásainknak. Az előadások során vízzel és kávéval kedveskedtünk mindannyiunknak. A visszajelzések pozitívak, mind a hajléktalanok, mind a szakemberek felől. Megvárjuk, mit hoz a holnap…

A bejegyzés trackback címe:

https://hajlektalanokert.blog.hu/api/trackback/id/tr974360159

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása